Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center

Our tour included a visit to a wall which traced the entire history of communications. It began with cave paintings, hieroglyphics, and the Rosetta Stone and ended with -- you guessed it -- Facebook. (Patchett compared his employer to both a clay tablet and a mix tape during his walkthrough.)

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center
Here’s a giant Like button, created for the grand opening of the Prineville facility..

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center
Press it, and it lights up!

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center
The data center has a fine gnome garden..

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center
A close-up of the servers that stores content from Facebook. Your profile could be right here.

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center
The simplified, streamlined servers built using the Open Compute Project design that originated at Facebook are designed to run cooler than traditional ones. In fact, the area around them is noticeably less sweltering than the one near the old-school severs. (The use of Open Compute servers helps the Prineville center use energy at about half the rate of a plain-vanilla data center -- a feet that led to it receiving LEED Gold certification from the U.S. Green Building Council this week.)

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center

Inside Facebook's Amazing Oregon Data Center

Subscribe to the Daily Downloads Newsletter

Comments